Skincare: Cleanser

Hello! Harini nak share dengan korang semua beberapa jenis pencuci muka yang pernah aku pakai and masih dipakai sampai sekarang. Before that, what works for me, might not work for you. This is just my personal experience. Aku dan skincare memang tak dipisahkan. Skincare >>>>>> Makeup sebab tak reti makeup hehe.

Simple Refreshing Facial Wash
First and foremost, pencuci muka jenama Simple. Aku rasa semua orang pernah pakai. Sebab cleanser simple ni paling gentle. Tak ada sebarang irritation bila cuci muka. Aku sempat pakai dalam 3 atau 4 botol sebelum tukar ke pencuci muka jenama lain pula. Tapi overall memang bagus, murah dan mudah dibeli di drugstores berhampiran. 

Coalface Soap Kayman Beauty
Second, Coalface Soap by Kayman Beauty. Kayman Beauty? Korang pernah dengar tak? Kayman Beauty ni salah satu local product tapi jangan bimbang sebab dijamin selamat daripada sebarang mercury atau bahan bahan larangan. Kalau search twitter founder Kayman Beauty (@NabellaAnuar) ni, korang boleh tengok banyak positive feedback soap ni daripada pengguna. 

                                   
Aku sendiri dah repurchase sebanyak 8 kali. Harga RM39 untuk satu buku tapi boleh tahan sampai 4 bulan kalau pandai jaga sebab sabun mudah cair kalau terdedah dengan air. Aku pakai since July 2018 sebab breakout teruk. Punca breakout pun sebab aku intern and ulang alik pergi construction site so memang terdedah dengan habuk, debu, panas, peluh then persekitaran yang tak bersih. Night routine pun kadang buat kadang tak sebab letih HAHA! 

Aku pakai sekali dengan garden of eden yang botol hijau kecik tu. Memang dabooom! Hilang terus jerawat di dahi. Memang tak naik dah lepas tu. Parut pun pudar cepat. 

Coalface Cleanser Kayman Beauty
Third, pernah pakai Coalface Cleanser by Kayman Beauty juga. Tapi aku sempat pakai sebotol je sebab tak suka. Harga RM49. Sekarang dah tukar botol baru and lagi cantik.

Alluskin Purifying Cleanser (APC)
Anddd the last one is jenama Alluskin. Founder Alluskin is seorang Dr. iaitu Dr. Aen. Local product juga and dijamin selamat daripada sebarang bahan bahan terlarang. Ada glycolic acid yang bertindak sebagai AHA tapi masih sesuai untuk dipakai setiap hari. Harga RM49 and boleh bertahan dalam sebulan lebih kalau berjimat cermat HAHAHA!

So, buat masa sekarang aku masih pakai Coalface Soap by Kayman Beauty. Ada niat dihati nak cuba Mimpimika Salicylic Acid Cleanser pula. Tapi belum ada rezeki. Apa apa pun, sebelum try produk baru, sila try patch dulu. Jangan menyesal di kemudian hari :D

Macam mana pula dengan korang? Pencuci muka apa yang korang pakai? Mana tahu boleh cuba juga hehe.

That's all. Thank you for reading! 💜

18 Comments

  1. me pakai safi gamat ja.. itu ja sesuai ngn kulit muka for now

    ReplyDelete
    Replies
    1. Safi pun okay kan? Pernah pakai tapi tak ngam, habis naik merah kat bahagian jawline :(

      Delete
  2. br nk pakai mary kay hhehee.. tukar produk.. yg lama tu dah bosan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow mary kay, pernah jugak nak pakai tapi over budget so cancel niat dulu hehe 😂

      Delete
  3. Saya tukar2 juga, sekarang try nutox pulak mcm serasi..tapi rasa nak cuba yang lain jugak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah try sekali nutox member punya, tapi takk ngam jugak, habis naik jerawat kat dahi 😂 Perasaan nak mencuba pencuci muka yang lain tu selalu ada kannnn

      Delete
  4. cari produk yang bagus tau... sayang kulit plz,, heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul, sayangi kulit muka kita. Once breakout, makan masa jugak nak pulih. Macam saya, almost one year tuk pulih breakout di dahi. 2019, breakout semula di pipi 🥲

      Delete
  5. Currently pakai Althea. Sebelum ni bertukar tukar juga. Once muka breakout kena pilih yang sesuai dengan kulit muka. Paling penting beli dari drugstore yang diyakini selamat digunakan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah tahu Althea pun ada produk pencuci muka, ingatkan just tempat shopping hehehe

      Delete
    2. ada, boleh tengok kat website. Selain Kproduct ada produk Althea sendiri :)

      Delete
    3. Baik, nanti saya cuba tengok. Mana tahu boleh try produk Althea pulak. Thank youuu 🥰

      Delete
  6. Saya pengguna safi since sekolah sampai umur 20, Pada umur 20 tahun tukar skincare lain sbb saje nak tukar. hahahah no alasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow memang betul betul setia dengan safi ni HAHAHA 😂 Tapi betul lah, takde alasan tukar pencuci muka. Kalau saya more kepada nak mencuba benda baru hahaha

      Delete
  7. dulu sy pakai pencuci muka simple. okayy jaaa. skng jaaa da tukar pencuci ainaa skincare.haha

    skng sy pakai simple moisturiser jaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, simple memang ngam dengan semua orang kot hahaha. Ohh ainaa skincare, selalu dengar jugak positive feedback bila pakai ainaa skincare. Haah pernah jugak try moisturiser simple punn okay jugak.

      Delete
  8. setakat ni shida masih kekal yg lama..dah 7 tahun mggunakan cosmoderm..setakat ni okay lg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow begitu setia ye sampai 7 tahun masih pakai cosmoderm :D

      Delete