Skincare: Toner

Hello! Assalamualaikum! Okey today, i am going to share about toner. Bagi korang toner ni penting ke tidak untuk include sekali dalam skincare routine korang? Bagi aku penting. Sebab apa aku cakap penting? Sebab toner boleh membantu melembapkan kulit muka kita disamping mengurangkan penampakan pores. Ingat tau, pores ni bukan pintu yang boleh ditutup dan dibuka. Kita cuma boleh mengurangkan penampakan pores sahaja. Before that, what works for me, might not work for you. This is just my personal experience.

Tapi sebelum tu, untuk pengetahuan korang, toner ni ada tiga jenis iaitu:

  • Hydrating toner - berfungsi untuk melembapkan kulit disamping mengurangkan penampakan pores
  • Exfoliating toner - mengandungi AHA BHA yang berfungsi untuk adjust pH value kulit
  • Astringents toner - mengandungi kandungan alcohol yang tinggi

(sumber: imanabdulrahim.com)

There are a few toners yang pernah aku cuba iaitu:



  • Hatomugi Skin Conditioner
  • Premium Saffron Toner (PST) by JelitakL
  • Etude House Soon Jung
  • Pyungkang Yul Essence Toner
  • Simple Soothing Facial Toner
  • Muji Light Toning Water

For me, hatomugi and hada labo (not in the picture) are not suitable for me. Sebab apa? Sebab bila pakai, terus naik tiny bumps di pipi. Another toner such as pyungkang yul essence toner, simple, etude house soon jung and muji light toning water are just so so only hehehe. Sebab cair sangat. Tak rasa hydrating mana pun bila apply di muka. 

Nak tahu toner mana paling best? Sudah tentu, PST by JelitakL! JelitakL is one of the local product in Malaysia too. But do not worry sebab memang dijamin selamat tanpa sebarang produk larangan or mercury. A little bit pricey for me but worth it! Very very very hydrating even apply one layer only. Rasa nak pegang muka je selalu tapi no no no, jangan selalu pegang muka dengan tangan yang kotor. 

So, how bout you? Boleh recommend tak toner apa yang korang selalu pakai and affordable? 

That's all for today. Thank you for reading 💙

15 Comments

  1. skarang ni guna toner simple tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan simple toner, murah pun murah and senang pulak tu nak beli, kat drugstores je 😂

      Delete
    2. betul. sebab murah dan serasi dengan muka. boleh jimat sikit untuk beli skincare yg lain..hahaha

      Delete
  2. Replies
    1. Best kan! Saya pun sempat lah 3/4 botol pakai simple toner ni hehe

      Delete
  3. tak pernah guna toner,, masih belajar psal skincare niii, tak berani lagi nak try mana-mana product

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh, tapi boleh je kalau nak cuba pakai toner. Beli toner from drugstores. Simple pun not bad sebab tak ada alcohol, paraben and so on hehehe :)

      Delete
  4. so far guna toner simple dengan nutox. Okay je la kot tapi nak try jugak lah jelitaKL ni sebab dah baca banyak positive reviews

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, mostly memang akan try simple toner sebab memang best hehe. Yess, JelitaKL ni memang dabooom, very very hydrating even pakai satu layer je. Bagi saya, memang tak menyesal beli walaupun a little bit pricey hehehe

      Delete
  5. Akak serasi dengan Simple tu 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai betul ye serasi dengan simple ni, murah pun murah harganya 😁

      Delete
  6. thank you for sharing, mmg tgh cari toner now huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe moga moga membantu. Kalau permulaan, boleh try simple toner ☺️

      Delete
  7. Toner penting tapi kadang kadang kemalasan tu timbul lepas cuci malas pakai apa apa dah. huhu
    TQ share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Kadang kadang, cuci muka tu punn mujurlah. Nak sambung pakai toner tu memang tak lah kalau dah memang malas 😂

      Delete