5 Jenis Bahasa Cinta

Penulisan oleh Aiman Psikologi yang dikongsikan di laman twitter miliknya.

5 Jenis Bahasa Cinta

Menurut Gary Chapman, penulis buku The Five Love Language, manusia ni ada 5 jenis bahasa cinta. 

Ya, lain orang, lain bahasa cintanya. 

Seperti yang ditulis oleh Aiman Psikologi, bahasa cinta ni boleh dimaksudkan dengan sejenis ekspresi seseorang untuk meluahkan rasa sayang pada seseorang. 

Cinta tak semestinya terhad kepada cinta antara seorang lelaki kepada seorang perempuan, sesama adik beradik, parents atau kawan kawan pun boleh apply. 

Janji sesama manusia, jangan dengan kucing atau ayam pulak 😛

Antara 5 jenis bahasa cinta ialah

1.    Sentuhan fizikal

Siapa sini suka disentuh dan menyentuh untuk jadi lagi akrab? Jangan salah faham, ada banyak jenis sentuhan fizikal yang boleh kita buat antaranya high five, fist bump, tepuk bahu, peluk dan sebagainya. 

2.    Kata kata dan puji pujian

Apa apa yang melibatkan percakapan, memang terasa dekat di hati dia. 

Contoh:

  • "Thanks sebab sudi tolong aku"
  • "I love you"
  • "Abang dah transfer duit RM200, pergilah buat belanja" EH! HAHAHA

Dengar je percakapan macam ni, dah berbunga bunga hati dan telinga dia. Kalau cakap telefon dengan dia pun, dah boleh timbul rasa sayang.

3. Khidmat Servis (Act of Service)

Dia suka bila someone do something untuk dia. 

Contoh lagi:

  • Hantar pergi pasar
  • Tolong pasang langsir
  • Teman makan sambil release stress

Dia sangat hargai benda macam ni. Kalau dia susah, kita tolong, dia akan ingat sampai bila bila. 

4.     Masa berkualiti

Spend masa dengan dia, pergi hiking, dating, tengok wayang, window shopping atau sekadar keluar makan bersama. 

Selagi korang luangkan masa bersama dia dengan seikhlas hati dan sepenuh hati, memang benda macam ni akan masuk terus ke hatinya. 

5.     Hadiah atau beri sesuatu

Bagi coklat, bunga, belanja makan atau apa apa sahaja.

Dia sangat suka bila kasih sayang tu physically terjemah melalui objek objek fizikal macam ni. 

Jadi macam mana nak tahu bahasa cinta seseorang tu? 

Tengoklah apa yang dia suka buat pada orang lain. Kebiasaannya, bahasa cinta tu terpamer bila dia dengan seseorang. 

Boleh jadi suka bagi hadiah, cakap cakap, sentuhan, buat sesuatu atau spend masa bersama.

Macam tu jugak kalau kita nak tahu bahasa cinta kita yang mana satu. Tengoklah apa yang kita suka buat pada orang lain tanda kita ekspresikan sayang kita. 

Jenis bahasa cinta aku pulak kata kata dan puji pujian, khidmat servis, masa berkualiti dan hadiahkan something.

Yang sentuhan fizikal aku kurang sikit hehehe, kalau setakat high five, fist bump tu boleh diterima lagi, yang lain lain kurang sikit. 

Jadi bahasa cinta korang pulak macam mana? Mind to share? 😉

20 Comments

  1. Cinta pun tak jumpa cari lagi ni 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA ala rabia, cinta antara family pun boleh apply, dengan kawan perempuan pun boleh 😂

      Delete
  2. cinta x mestinye bersatu .. mukin berdua 3 4 dan lain lain., huhuhu

    ReplyDelete
  3. Akak tergelak baca komen Wak Lat kat atas. Hehe...
    Samalah kita, sentuhan fizikal kurang sikit. Lagi-lagi kalau dah berpuluh tahun kawin, jalan bersama, tapi jauh-jauh je. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak lat tu saje je hahaha.
      Takpe, masih ada yang no 2,3,4 dan 5 dan itu pun masih dikira bahasa cinta :D

      Delete
  4. betul lah tu, bahasa cinta akak n suami senang je... dia tolong kerja-kerja kat rumah, kita minta apa dia bagi...akak bebel, ke apa ke dia sabar je, hehehe kira dah ok, tak perlu nak suprise bagi hadiah mahal2... hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn, tak payah surprise surprise ni, cukuplah dia tolong kita kerja kerja rumah, faham diri kita, dan tak buat perkara yang menyakitkan hati kita kan kak dana.

      Delete
  5. Assalamualaikum.

    Memang betul semua bahasa cinta ini. Kalau dia tak lahir secara semulajadi pun, kita masih boleh membentukkan. memang indah semua perasaan diwaktu rasa cinta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam SS.

      Betul, kita masih boleh membentukkan bahasa cinta ni. Bila dah sayang kan, sanggup buat apa saja, macam macam cara untuk kita senangkan hati dia kan hehehe.

      Delete
  6. Rasanya dalam kesemua bahasa cinta tu... kata-kata dan puji-pujian sangat jaranglah hahahaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha, biasa dah tu bila usia dah meningkat, jarang nak dengar kata kata puji pujian tu. Tapi kalau dia tunjuk melalui perbuatan, sentuhan, itu pun dah mencukupi hehehe

      Delete
  7. Dua kali akak ulang baca entry ni..bulan puasa ni mata rabun ya rabbi...semua ni tentang bahasa cinta kan..akak nyer pandangan tadi 5 jenis bahasa cina..aduyaiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha akak pun sama macam Kak SA. Baca 5 Jenis Bahasa Cina! Adoi, penat puasa ke mata nih ;)

      Delete
    2. samalah kita kak suria. hahaha dah pelik dah kenapa bahasa cina dari Aiman Psikologi. Apa kaitan...rupanya bahasa cinta!
      hahahahahahha

      Delete
  8. Alhamdulillah merasai kesemuanya bahasa cinta :)

    ReplyDelete
  9. Mari kita kaji bahasa cinta :)

    ReplyDelete
  10. akak suka bahasa cinta yang no5 tuu . hahaha

    ReplyDelete
  11. ni fave inventori psikologi yang akak selalu guna masa praktikal kat uni. Guna untuk student sebab mostly student memang ada masalah cinta. So bile tau love language masing2 senang nak tackle partner. hehe..

    ReplyDelete
  12. Bahasa cinta akak pula 1,3 dan 4.. hehehe

    ReplyDelete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri "aku"
Terima kasih sudi baca dan komen.